Kabinet houdt vast aan prognoses en ontkent kosten asiel

Het kabinet heeft 850 miljoen euro uitgetrokken voor de 'eerstejaarsopvang' van asielzoekers

Het kabinet heeft 850 miljoen euro uitgetrokken voor de ‘eerstejaarsopvang’ van asielzoekers

Het kabinet-Rutte vertoont een merkwaardige struis­vogelreflex als het gaat om de aantallen asielzoekers en de kosten die de toestroom voor de overheid meebrengt.

Zo hield premier Mark Rutte (VVD) de afgelopen maanden vast aan de prognose dat er zich dit jaar 40.000 asielzoekers zullen melden, terwijl iedereen die kan rekenen, kon voorzien dat het er eerder 60.000 zullen zijn.

Wie uitgaat van te lage prognoses, kan zich ook al gauw laten verrassen door de werkelijkheid. Dat bleek de afgelopen maanden al, toen het kabinet overhaast nieuwe asielzoekerscentra, noodopvang in tenten en sporthallen moest zien te vinden, evenals woningen voor erkende vluchtelingen.

Maar de afgelopen maanden waren niets vergeleken bij wat ons nog te wachten staat. Volgens de Europese Commissie komen er dit jaar 1 miljoen asielzoekers naar de Europese Unie, volgend jaar 1,5 miljoen.

Als volgend jaar ook in Nederland anderhalf keer zo veel asielzoekers zich melden als dit jaar, zijn het er in 2016 zo’n 90.000. Zo veel asielzoekers hebben zich nog nooit in één jaar in Nederland gemeld.

Begroting

Maar het kabinet blijft tot dusver, tegen beter weten in, uitgaan van 40.000 asielzoekers dit jaar en 27.000 volgend jaar, terwijl het er misschien drie keer zo veel zullen zijn. Dat leidt niet alleen tot ontoereikende voorbereidingen voor huisvesting en integratie dan wel terugkeer. Het slaat ook een voorspelbaar gat in de begroting.

Lees verder>>>

Bron: Elsevier

elsevier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s