Arrestanten Brussel horen bij daders Parijs

BRUSSEL – Er blijkt een link tussen teruggekeerde Syriëstrijders in Brussel en de aanslagen in Parijs. De vondst van twee auto’s met Belgische nummerborden die in de buurt waren van de aanslagen, hebben zaterdagmiddag geleid tot invallen in de Brusselse deelgemeente Sint Jans-Molenbeek.

In die gemeente wonen veel mensen uit Syrië en Noord-Afrika. Het brein achter de terreurcel die begin januari in het Belgische Verviers werd opgerold, kwam er ook vandaan. Een van de personen die in Brussel werden opgepakt, was vrijdagavond in Parijs, aldus de Belgische premier Charles MicheI.

Een van de in Parijs aangetroffen auto’s, een grijze Polo, bleek te zijn gehuurd door de broer van een teruggekeerde Syriëstrijder. De man werd gisterochtend aan de Franse grens opgepakt, samen met twee anderen toen zij in een auto onderweg waren richting Frankrijk.

Ook een andere gehuurde zwarte auto, een Seat, is gezien bij de schietpartij op de terrassen van café Le Carillon en restaurant Le Petit Cambodge. In één van de wagens zijn parkeerbonnetjes uit Brussel aangetroffen.

Wapens

De Belgische minister van Justitie Koen Geens sluit niet uit dat België een belangrijke rol in de operatie heeft gespeeld, mogelijk is die zelfs van daaruit aangestuurd. De wapens voor de aanslag in januari op het kantoor van Charlie Hebdo, waren ook in België gekocht.

De Belgische politie nam geen risico en viel de wijk binnen met groot materieel, ook de explosievenopruimingsdienst was aanwezig. Volgens Geens staan de Belgen in nauw contact met de Belgische veiligheidsdiensten en kan het enkele dagen duren voor alle informatie is uitgezocht.

De Franstalige krant La Dernière Heure wist inmiddels al te melden dat drie van acht daders van de aanslagen in Parijs afkomstig waren uit Molenbeek.

Crimineel

Volgens de Franse hoofdofficier van justitie Francois Molins was een van de omgekomen terroristen een Fransman geboren in de buurt van Parijs. De man stond bekend als een kleine crimineel die al acht veroordelingen op zijn naam had staan, de laatste daterend uit 2010. Hij was bij de inlichtingendiensten bekend en werd geïdentificeerd aan de hand van een vingerafdruk.

Een andere aanslagpleger – die zichzelf opblies bij het Stade de France – droeg een Syrisch paspoort bij zich en was niet bekend bij de inlichtingendiensten. Volgens de Grieken was de man op 3 oktober via Turkije het land binnengekomen en doorgereisd naar het noorden.

De terroristen waren uitgerust met kalasjnikovs en identieke bomvesten vol met THT, een hoogexplosieve stof. Het Franse Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de terroristen zich hebben opgesplitst in drie verschillende teams.

0000000000000000000000000

Bron: De Telegraaf

de-telegraaf2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s