Daders aanslagen Parijs werkten in drie teams

Het lijkt erop dat de plegers van de aanslagen in Parijs vrijdag in drie teams hebben geopereerd. Alle zeven omgekomen daders droegen kalasjnikovs en bomgordels met precies hetzelfde type explosieven.

Dat heeft openbaar aanklager François Molins zaterdag in de Franse hoofdstad gezegd. Hij sprak over de eerste resultaten van het onderzoek dat gisteravond na de aanslagen van start is gegaan.

Het dodental is inmiddels opgelopen naar 129. Alleen al in de concertzaal Bataclan zijn 89 mensen gedood. Daarnaast zijn er nog 352 gewonden gevallen. 99 van hen verkeren in kritieke toestand. Het vermoeden is dat het dodental nog verder zal oplopen.

Volgens Molins is één van de aanvallers van Bataclan formeel geïdentificeerd. Het gaat om een 29-jarige Fransman uit een zuidelijke voorstad van Parijs. Hij had een strafblad met acht veroordelingen. De Franse politie hield hem al sinds 2010 in de gaten omdat hij geradicaliseerd was.

Griekenland

Bij het lichaam van een andere dader werd een Syrisch paspoort gevonden dat in oktober op het Griekse eiland Leros was geregistreerd. Dat heeft de Griekse onderminister van Burgerbescherming zaterdag gezegd.

Het is echter nog niet duidelijk of de identiteit van de persoon op het paspoort overeenkomt met die van één van de terroristen, zij zijn namelijk nog niet allemaal geïdentificeerd. De registratie van vluchtelingen is gebruikelijk bij binnenkomst in de Europese Unie.

Ook zou er bij één van de daders een Egyptisch paspoort gevonden zijn. Van één van de aanslagplegers wordt vermoed dat het een vrouw was.

Stade de France

De man die een bomaanslag pleegde buiten het Stade de France, in een voorstad van Parijs, heeft geprobeerd dat stadion eerst binnen te komen. Dat hebben een beveiliger van het stadion en de Franse politie zaterdag gezegd tegen de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

De man probeerde vijftien minuten na aanvang van de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland het stadion binnen te komen. Tijdens het fouilleren werd ontdekt dat hij een bomvest had. De aanslagpleger keerde het stadion daarop de rug toe en bracht zijn vest tot ontploffing.

De politie bevestigde het verhaal van de beveiliger. Hij voegde daaraan toe dat het waarschijnlijk de bedoeling van de aanslagpleger was zijn bomvest in het stadion te laten ontploffen om een stormloop te veroorzaken.[…]

Lees verder>>>

Bron: NU.nl

nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s