Terreur in Parijs

Schietpartijen, explosies en gijzeling gaande

PARIJS – Bij meerdere aanslagen in Parijs zijn vrijdagavond ongeveer 140 doden gevallen. Volgens de politie hebben er op zeven verschillende plaatsen schietpartijen en explosies plaatsgevonden, waaronder bij het Louvre en bij het voetbalstadion Stade de France in buitenwijk Saint-Denis. De politie spreekt van twee zelfmoordaanvallen en zes tot acht terroristen.

Noodtoestand

President Hollande heeft de noodtoestand uitgeroepen in heel Frankrijk. De grenzen worden per direct gesloten.

De Franse politie adviseert Parijzenaars om binnen te blijven, tenzij ze echt naar buiten moeten. De metrolijnen 3, 5, 8, 9 en 11 liggen stil. Alle Franse scholen worden zaterdag gesloten.

De daders zijn nog op vrije voeten. Op dit moment lopen er 200 soldaten in het 10e en 11e arrondissement, op jacht naar de daders.

Enkele uren na de aanvallen sprak Hollande de natie toe vanuit het crisiscentrum op het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Dit zijn terreuraanslagen zoals we die nog nooit gezien hebben”, vergeleek de politicus de aanval met de gruwelen op de redactie van Charlie Hebdo en in een Joodse supermarkt, in januari. “Alle mogelijke middelen worden ingezet om de terroristen uit te schakelen en de Fransen te beveiligen.”

Een brandweercommandant meldt aan iTele: ,,Frankrijk is in oorlog.”

Gijzeling

De politie heeft zojuist het theater Bataclan bestormd, waar meer dan honderd mensen gegijzeld werden. Bij de bestorming zijn twee terroristen gedood en is een terrorist opgepakt. Volgens Fox News riep hij bij zijn arrestatie: ,,Ik ben van IS.” Er zouden ongeveer honderd doden zijn gevallen in het theater.

,,Wij zijn gevlucht. Toen we vertrokken, stapten we over de lijken heen. U begrijpt het, het was een nachtmerrie.” Dit heeft een ooggetuige, ene Louis, die vrijdagnacht met zijn moeder wist weg te komen uit de concertzaal Bataclan, gezegd op nieuwszender France Info.

Journalisten werd gevraagd niets te twitteren over de situatie bij theater Bataclan, zodat de operatie zo goed mogelijk uitgevoerd kon worden.

Les Halles

Rond 23.45 uur komen er berichten binnen over een nieuwe schietpartij bij winkelcentrum Les Halles. Over doden of gewonden is nog niets bekend.

Kalasjnikov

Eerder op de avond kwam het bericht binnen over een man die met een kalasjnikov een restaurant binnenliep en om zich heen schoot. Het restaurant is in de buurt van de rue Bichat in het tiende arrondissement. De schoten werden gehoord in de buurt van het metrostation Goncourt. De politie heeft een groot cordon om de plek gelegd. De politie vraagt alle inwoners dekking te zoeken in de gebouwen en sluit geleidelijk alle omliggende straten. Alle bars, restaurants en terrassen in de buurt worden geëvacueerd.

Een ooggetuige meldt aan Liberation dat de schutter in het restaurant vlak voor zijn daad ‘Allahoe akbar’ (Allah is groot) riep.

Explosies

Rond hetzelfde tijdstip werd het Stade de France in de noordelijke voorstad Saint-Denis doelwit van een zelfmoordaanslag met handgranaten. Daarbij vielen drie doden.

Toeschouwers van de vriendschappelijke wedstrijd Frankrijk-Duitsland, onder wie president Hollande, hoorden drie enorme klappen op het plein rond de voetbaltempel. Het staatshoofd werd geëvacueerd en overgebracht naar een crisiscentrum in het ministerie van Binnenlandse Zaken. De toeschouwers bij de oefeninterland vrijdag tussen Frankrijk en Duitsland in Parijs zijn na het laatste fluitsignaal het veld opgelopen. Inmiddels zijn de aanwezigen in het stadion ook geëvacueerd.

Bommelding

Vanochtend werd het Duitse voetbalelftal weggevoerd van hun hotel omdat een anonieme beller een bommelding deed. De politie checkte de plaats op explosieven.

Meer volgt……

Bron: De Telegraaf

de-telegraaf2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s