Zijn Parijse aanslagen voorbode van grootschalige terreur in Europa?

De werkmethode van terroristen is veranderd. Het gaat hen niet langer om iconische doelen, maar om het maken van zoveel mogelijk slachtoffers, bijvoorbeeld in restaurants en theaters. ‘We moeten rekening houden met scenario’s die ondenkbaar leken, zoals een grootschalige aanval op chemische bedrijven’, schrijft Genserik Reniers, hoogleraar veiligheid van gevaarlijke stoffen.

et ziet ernaar uit dat de terroristen hun werkveld aan het verleggen zijn, namelijk vanuit het Midden-Oosten in de richting van de Westerse wereld, en dan vooral naar Europa. Het is duidelijk dat de frequentie waarmee aanslagen op Westerse doelwitten worden gericht verhoogd is het afgelopen jaar. Bovendien zijn de aanslagen niet zo centraal gestuurd zoals dat bij Al Qaida het geval was, maar eerder ‘freelance’ en decentraal, flexibel en intransparant.

De terroristen kiezen duidelijk de weg van de minste weerstand in combinatie met de maximale ‘opbrengst’ volgens hun doelstellingen. Dat maakt dat de terroristen niet alleen veel moeilijker pro-actief op te sporen zijn door inlichtingendiensten, maar dat ze tegelijk veel gevaarlijker zijn. 

Restaurants en theaters

Zijn Parijse aanslagen voorbode van grootschalige terreur in Europa?
Wat echter nog meer beangstigend is, is dat ook de werkmethode veranderd schijnt te zijn. Het is niet meer de bedoeling om iconische doelen en ‘harde’ doelwitten als transportmodes (treinen, metro’s)  aan te vallen, maar wel om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, daarbij gebruikmakend van ‘softe’ doelwitten als restaurants en theaters. Deze georganiseerde cellen wachten dus tot ze voldoende kennis en middelen voorhanden hebben, heel onopvallend en dus moeilijk opspoorbaar, om ‘efficiënte’ (veel slachtoffers met beperkte middelen) aanslagen te plegen.[…]

Lees verder>>>

Bron: Volkskrant

volks

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s