Lastenverlichting op losse schroeven

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

Staatssecretaris Eric (K)Wiebes van Financiën.

DEN HAAG – Nederland kan de 5 miljard euro aan lastenverlichting die voor volgend jaar was beloofd waarschijnlijk op z’n buik schrijven. Nu ook D66 de hakken in het zand heeft gezet ziet het er naar uit dat het belastingplan van staatssecretaris Wiebes op 15 december zal stranden in de Eerste Kamer.

Wiebes zelf was vanochtend pessimistisch gestemd over de kans van slagen van zijn missie om het belastingplan door zowel Tweede als Eerste Kamer te loodsen. „Het lijkt onmogelijk om meerderheden te vinden die zich van tevoren aftekenen”, zei hij.

Afgelopen vrijdag deed hij oppositiepartijen een ultiem bod in de hoop dat oppositiepartijen zouden toehappen. Maar die haakten juist een voor een af. Alleen het CDA lijkt het kabinet wel te zullen steunen, maar die zetels alleen zijn onvoldoende voor de coalitie in de Eerste Kamer. D66 vindt dat het kabinet te weinig ambities toont wat betreft banengroei en vergroening van het belastingstelsel. Partijen als de ChristenUnie en de SGP pleitten juist voor meer geld voor éénverdieners.

Werkenden was 5 miljard euro aan belastingverlaging in het vooruitzicht gesteld. Als het belastingplan definitief sneuvelt dan blijven de huidige belastingregels gelden. De 5 miljard kan dan gebruikt worden om de staatsschuld af te lossen.

Waarschijnlijk beslist de Tweede Kamer vanmiddag dat het debat over het belastingplan weer heropend moet worden naar aanleiding van de wijzigingen die het kabinet heeft voorgesteld. Maar gezien het feit dat vrijwel iedere oppositiepartij zich heeft ingegraven, lijkt het onwaarschijnlijk dat er nog een overeenkomst gesloten kan worden.

Bron: De Telegraaf

de-telegraaf2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s