Amerikaans rapport waarschuwde al in mei voor aanslagen in Europa

(Christine van Tichel)

Een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten, dat dateert van mei, waarschuwde voor een gestructureerde aanslag in Europa door IS-strijders. Opmerkelijk: het rapport baseerde zich op informatie bij de ontmanteling van de terreurcel in Verviers.

Het rapport, dat niet gekwalificeerd is als geheim, is afkomstig van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, in samenwerking met de FBI en met het nationale centrum tegen terreur. Het rapport legde toen al de pijnpunten bloot, die uiteindelijk bewaarheid werden bij de aanslagen in Parijs afgelopen vrijdag.

Zo wordt er onder meer expliciet verwezen naar Abdelhamid Abaaoud, die beschouwd wordt als het brein achter de aanslagen in Parijs. In het rapport staat dat de Belgische jihadist eind 2014 wilde doen geloven dat hij omgekomen was in Syrië, zodat de Belgische inlichtingendiensten hem niet langer zouden volgen.

Bij de ontmanteling van de terreurcel in Verviers begin dit jaar, waarbij twee vermoedelijke terroristen omkwamen, werd volgens het Amerikaanse rapport duidelijk dat de operationele capaciteit van deze jihadistische groep erg was verbeterd. Abaaoud gaf vanuit Athene, met zijn mobiele telefoon, orders aan de mannen in Verviers.

Lees verder>>>

Bron: De Redactie

redactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s