Bestorming Malinees hotel na gijzeling

BAMAKO – Malinese troepen zijn begonnen met een bestorming van het Radisson-hotel in de hoofdstad Bamako. Daarbij zouden inmiddels twintig gijzelaars zijn bevrijd. Het hotel is eerder op vrijdag binnengevallen door twaalf aanvallers, die in een auto met diplomatieke nummerborden reden. Ze namen 170 mensen in gijzeling, 140 gasten en 30 medewerkers van het hotel.

De aanvallers zouden zich op de zevende verdieping bevinden. Militairen en politie hebben het hotel omsingeld. Zij worden ondersteund door troepen van de internationale stabilisatiemacht MINUSMA.

Er zouden in ieder geval drie doden zijn gevallen, twee Malinezen en een Fransman. De gijzelaars zouden onder meer de Franse, Belgische en Chinese nationaliteit hebben. Volgens Reuters zijn er inmiddels enkele gijzelaars vrijgelaten; met name mensen die verzen uit de Koran konden opzeggen. Zo’n twaalf gijzelaars zouden zijn bevrijd. Anderen wisten zelf te snappen, onder wie enkele werknemers van Turkish Airlines.

De NOS meldt op gezag van Franse media dat er twee conferenties gaande waren in het hotel. Malinese militairen hadden er een vergadering en imams waren bijeengekomen om het gevaar van Islamitische Staat te bespreken.

Mourabitoun

Het Radisson Blu is een van de grootste hotels van Bamako. Het heeft 190 kamers en wordt vooral gebruikt door toeristen, expats en personeel van Air France.

De gijzelnemers zijn mogelijk jihadisten van de strijdgroep Ansar Dine. Die wordt geleid door extremist Iyad Ag Ghaly die eerder naam maakte als Toeareg-rebel. Hij stapte in 2012 over op het jhadisme en stichtte Ansar Dine. Hij heeft recent Fransen in Mali bedreigd.

De hoofdstad van Mali is eerder het toneel geweest van aanslagen. In maart dit jaar schoten jihadisten vijf mensen dood in een restaurant onder wie een Fransman en een Belg. De radicale islamitische beweging Mourabitoun eiste de verantwoordelijkheid op voor die aanslag.

Bron: De Telegraaf+video

de-telegraaf2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s