Minstens 27 doden na gijzeling Malinees hotel

BAMAKO – De gijzelingsactie in het Radisson-hotel in Mali is voorbij. Malinese troepen hebben vrijdagmiddag het hotel in hoofdstad Bamako bestormd, waar vanochtend vier terroristen zijn binnen gevallen en 170 mensen hebben gegijzeld. De VN heeft zeker 27 lichamen zien liggen in het hotel. Drie terroristen zijn gedood.

De aanval is opgeëist door de radicale beweging al-Mourabitoun, die gelieerd is aan terreurbeweging Al-Qaeda en uit het noorden van Mali komt.

Eerder vandaag werd bekend gemaakt dat twee Malinezen, een Fransman en een Belg de aanval niet overleefd hebben. De andere gijzelaars zouden onder meer de Franse, Belgische en Chinese nationaliteit hebben. Voor zover bekend waren er geen Nederlanders in het luxueuze hotel.

Het Radisson Blu is een van de grootste hotels van Bamako. Het heeft 190 kamers en wordt vooral gebruikt door toeristen, expats en personeel van Air France.

Aanval

De gewapende terroristen kwamen vanochtend aan met een auto met een diplomatiek nummerbord. Een bevrijde gijzelaar vertelt dat hij de terroristen Engels met een Nigeriaans accent hoorde praten. Ze stormden door de veiligheidsbarrière heen en trokken gewapend van de ene naar de andere verdieping. De autoriteiten melden dat het zou gaan om vier terroristen.De aanvallers hadden zich verschanst op de zevende verdieping.

Bevrijden

Militairen en politie hebben het hotel omsingeld. Zij worden ondersteund door troepen van de internationale stabilisatiemacht MINUSMA. Speciale Franse troepen en Amerikaanse militairen assisteren bij de bevrijdingsactie.

Onze verslaggever meldt dat de gijzelaars ‘verdieping na verdieping’ bevrijd worden volgens de legerbaas. Reuters meldde eerder dat mensen die verzen uit de Koran konden opzeggen, werden vrijgelaten. Anderen wisten zelf te ontsnappen, onder wie enkele werknemers van Turkish Airlines. Getuigen meldden hevig geweervuur.

Bron: De Telegraaf

de-telegraaf2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s