Dreigingsniveau omgeving Brussel verhoogd

BRUSSEL – In het Brussels Gewest is het dreigingsniveau opgeschaald van drie naar vier. Dat is het hoogste niveau en betekent dat dreiging “ernstig en zeer nabij” is. In de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan, omdat dreiging “mogelijk en waarschijnlijk” is.

Het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) raadde mensen in de nacht van vrijdag op zaterdag aan veiligheidsmaatregelen te nemen. Zo moeten ze plekken waar veel mensen samenkomen zoals concerten, stations, luchthavens en drukke winkelstraten vermijden. Ook moet de bevolking veiligheidscontroles respecteren en geen geruchten verspreiden, maar alleen informatie van overheden en de politie.

Het OCAD verhoogde het dreigingsniveau in België afgelopen week al van twee naar drie vanwege de aanslagen in Parijs. De reden was toen dat Salah Abdeslam, een van de verdachten van die aanslagen, nog altijd voortvluchtig is. Waarom het niveau nu naar de hoogste alarmfase is opgeschaald, is niet bekendgemaakt. De Belgische regering zal volgens het crisiscentrum zaterdag meer informatie geven.

Een woordvoerder van het crisiscentrum zegt dat het onduidelijk is hoe lang niveau vier van kracht zal zijn. Volgens hem wordt de situatie permanent in de gaten gehouden. Het OCAD bepaalt het niveau van paraatheid van de veiligheids- en politiediensten. Het is de evenknie van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid.

In Brussel worden komende tijd meer agenten en militairen ingezet. De veiligheidsmaatregel geldt voor de avond en nacht.

Hoewel het niet de eerste keer is dat in Brussel de terreurdreiging tot niveau vier is verhoogd, komt het volgens Belgische media niet vaak voor. De laatste keer was in mei 2014 nadat een aanslag was gepleegd op het Joods Museum. Daarvoor werd niveau vier ingesteld rond oud en nieuw in 2007, vanwege plannen om de veroordeelde terrorist en voormalig profvoetballer Nizar Trabelsi uit de gevangenis te bevrijden.

Bron: De Telegraaf

de-telegraaf2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s