Europa bewapent zich – Deel 2

Belgische politie wapens

In deel 1 kon u lezen hoe de migratiecrisis alsook het terrorismedreigingsniveau angst en verdeeldheid hebben gezaaid op het Europese continent. In meerdere landen – zoals Oostenrijk en Tsjechië – gaan vuurwapens als warme broodjes over de toonbank. De wapenwedloop onder burgers is ondertussen eveneens verspreid naar buurland Duitsland; legale wapenhandelaren kunnen de vraag niet meer aan en voeren wachtlijsten in. Ook de vraag naar alternatieve verdedigingsmiddelen groeit explosief. Tegelijkertijd floreert de zwarte markt in vuurwapens, waarbij het dikwijls regelrecht oorlogsmaterieel betreft. Steeds vaker ontdekt de politie ladingen zwaar wapentuig. Voor wie zijn deze wapens bestemd?

Onlangs arresteerde de Duitse politie in Stuttgart een man die ervan wordt verdacht wapens geleverd te hebben aan de verantwoordelijken voor de aanslagen in Parijs. Het betrof Kalashnikovs van Chinese en Joegoslavische makelij. De aanslagplegers en de handelaar kenden elkaar niet en kwamen met elkaar in contact via een online platform. Het toont maar weer eens aan hoe gemakkelijk het is om illegale vuurwapens te verkrijgen. Alles wat men nodig heeft is een internetverbinding en wat geld.

Hoewel veel Europese landen strenge wapenwetten handhaven, houdt dit illegale wapenhandelaren niet tegen. Sterker nog: de zwarte markt in vuurwapens bloeit op. In Frankrijk werd men hiermee geconfronteerd nadat Mohammed Merah – een radicale moslim – eerst drie soldaten en vervolgens vier Joden doodschoot. In relatief korte tijd wist Merah in het bezit te komen van drie pistolen, een shotgun en twee machinegeweren. In de banlieus, de beruchte Franse voorsteden, zijn illegale vuurwapens gemakkelijk verkrijgbaar. Weinig autochtone Fransen wagen zich nog in deze wijken waar de criminaliteit en radicalisering hoogtijdagen vieren.

In de nasleep van de aanslagen op Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt deden vertegenwoordigers van de Franse politie hun beklag bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze eisten zwaardere wapens, sterkere kogelwerende vesten en meer coördinatie met de inlichtingendiensten. Het is bespottelijk dat de Franse staat – die meent het monopolie op geweld te hebben – in bepaalde gevallen wordt overklast door criminelen of terroristen. Dit werd pijnlijk duidelijk nadat de Franse politie overal in het land invallen uitvoerde na de aanslagen van 13 november. Hierbij werden meer dan honderd mensen gearresteerd en vele illegale wapens in beslag genomen.

Lees verder>>>

Bron: Curiales

Curiales

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s