Drugs en bedreigingen in noodopvang Autotron in Rosmalen

Twee weken geleden was er een vechtpartij bij de opvang in Rosmalen.

ROSMALEN – De noodopvang op het terrein van het Autotron in Rosmalen is al maanden het toneel van doodsbedreigingen, vechtpartijen, brandgevaarlijke situaties en veelvuldig drugsgebruik. Veel asielzoekers spreken van een ‘gevaarlijke situatie’ en stellen dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet of nauwelijks ingreep. Dit blijkt uit onderzoek van het Brabants Dagblad.

Uit gesprekken met asielzoekers blijkt dat huisregels veelvuldig werden overtreden. Zo werd ondanks het brandgevaar gerookt en eten gekookt in de slaaptenten, wat beide verboden is. Ook gebruikten tientallen asielzoekers in het kamp regelmatig hasj en wiet en zouden sommige asielzoekers messen hebben. Het COA stelt niets van ‘massale overtredingen van huisregels’ te weten. “Er vinden wekelijks controles plaats in de kamers”, zegt een woordvoerder. “Maar we zullen nooit in kasten kijken, vanwege de privacy.”
Brandbrieven
Asielzoekers stellen dat COA-medewerkers en beveiliging wel degelijk op de hoogte waren van de misstanden, maar zelden ingrepen. Een Eritreeër schreef sinds november al drie brandbrieven aan het COA, maar zag nooit iets veranderen. In een brief, die in handen is van het BD, staat onder meer dat de Eritreeër zijn leven niet zeker is in het kamp. Bij incidenten laat de beveiliging – ‘s avonds en ‘s nachts vijf man sterk – te wensen over. “Ik denk niet dat het echte beveiligers zijn”, zegt een Syriër. “Bij een vechtpartij rennen ze hard weg.”
Hongerstaking
Twee weken geleden bereikte de onvrede in de opvang een climax. Een grote groep ging in hongerstaking, iemand klom in een zendmast en er was een grote vechtpartij. Sinds vorige week zijn al vele tientallen asielzoekers ‘uitgeplaatst’ naar andere locaties. Of dat met de incidenten te maken heeft, wil het COA niet zeggen.
 Brabants Dagblad
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s