Shervin Nekuee nodigt niet-moslims uit om mee te doen aan Ramadan.

“Al ga ik kapot van de honger, geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt om aan te schuiven”

Screen Shot 2015-06-13 at 18.05.26
De iftar maaltijd in een Turkse moskee.

“Kom op Nederland, doe mee aan Ramadan”

De socioloog, publicist en programmamaker doet dat op Joop.nl, een overwegend linkse website. Hij schrijft:

‘Woensdag of donderdag aanstaande (afhankelijk van wanneer de nieuwe maan zich laat zien) begint de islamitische vastenmaand. Ramadan in Nederland is geen pretje. Als je geïntegreerd bent en wel volop participeert tussen de Hollanders, dan zit je pas echt goed fout met de ramadan. Bestookt door vragen, die eigenlijk geen vragen zijn maar afkeurende opmerkingen: “Het is toch hartstikke ongezond, dertig dagen vasten? Drink je ook niets van zonsopgang tot zonsondergang? In Mekka gaat de zon toch veel eerder onder”?’

Hij gaat verder:

“Ramadan belijden word dan ook echt een beproeving in Nederland, veel meer dan in Mekka. Het is niet alleen je lichaam dat tegen het dieet van deze geestelijke retraite in opstand komt, je moet ook regelmatig duiken voor de afkeurende blikken en vragen van de Hollandse scherpschutters. De Nedermoslims zijn trouwens zelf ook medeverantwoordelijk voor de Hollandse anti-ramadan-houding.”

Daarom komt hij uiteindelijk met het volgende verzoek aan niet-moslims:

“Voor de ramadan van dit jaar heb ik mij voorgenomen om op kleine schaal te beginnen met het doorbreken van mijn Hollandse eenzaamheid in de vastenmaand. Niet door het delen van lekkernijen onder mijn Nederlandse vrienden, ook al gun ik het ze wel, maar alleen hun magen vullen, is mij te armoedig voor een ware vriendschap. Ik ga ze vragen de spirituele ervaring, die de ramadan is, met mij te ondergaan. Dertig dagen lang is te veel voor een ongevraagde beproeving. Maar drie dagen moet te doen zijn. Binnenkort krijgen een aantal vrienden een uitnodiging om drie dagen mee te doen met het vasten bij het eerste lange weekend na het uitbreken van de ramadan.”

Hij legt daarbij uit dat hij zijn vrienden, als ze ingaan op zijn aanbod, persoonlijk zal begeleiden. Volgens hem zullen ze het zwaar krijgen in die periode – vanuit mijn persoonlijke ervaring kan ik dat alleen maar beamen; zoals vaste lezers weten ben ik zelf soefi moslim – maar wegen de bijbehorende fysieke problemen niet op tegen de spirituele voldoening.

Critici zullen daarop stellen dat die spirituele voldoening eigenlijk alleen toepasbaar is voor moslims; die vasten immers vanuit een specifieke gedachte, met een specifiek doel (en een religieuze reden). Je kunt je afvragen of je die religieuze ervaring kunt vervangen door een soort van moderne, new age-self improvement experience.

Wat vind jij van dit idee? Ben jij ervoor dat niet-moslims meeleven met moslims door mee te doen tijdens de Ramadan, of vind je dat wellicht een bespottelijk idee?

Bron: De Dagelijkse Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s