Analyse complotdenken van de NOS

noskritiek

De NOS is in de schaarse woorden die Tarik Z. daarover naar buiten kon brengen “de sprekersstoel waarvandaan vele leugens worden verkondigd”. De NOS trekt zich dit aan en probeert direct om deze gedachte te verijdelen met een complotdenkerstheorie-deskundige, de cultuursocioloog Aupers en door er een gevaar van te maken!

Hoe gaat de NOS te werk?

1. Zonder veel omhaal worden de ideeën van Tarik Z. bestempeld als complottheorieën. Daar bestaat bij de NOS geen enkele twijfel over.

2. De NOS presenteert een deskundige op het gebied waarover ze geen enkele twijfel hebben, de socioloog Aupers wordt de complotdenkerstheorie-deskundige van de uitzending.

3. Vervolgens laten zij de deskundige aan het woord en zorgen dat hij de NOS boodschap uitdraagt. En wel als volgt.

Aupers suggereert dat Tarik Z. met twee complottheorieën is gekomen:
– “fundamenten van het huidige monetaire systeem”
– “grootschalige manipulatie door de NOS”

Aupers zegt: “Er zijn veel mensen die ‘spelen’ met complottheorieën. Over alle grote gebeurtenissen duikt wel een complottheorie op. Over de Ebola-uitbraak, de ramp met de MH17 of de aanslag bij Charlie Hebdo. Maar dat is meestal onschuldig. De echte gelovers zoals Tarik Z., die ook echt handelen naar hun ideeën, dat zijn er maar een handjevol.”

Vreemde uitspraak voor een ‘deskundige’. Tarik Z. heeft dus gedacht dat er zowel sprake is van een complot (of samenzwering) voor wat betreft het financiële systeem en ziet de NOS als samenzweerder. En vervolgens handelt Z. naar zijn ideeën? Het enige dat Z. heeft gedaan (zie feiten) is het NL volk wakker willen schudden. Dat bestempelt de deskundige dus als een complot? Of is dat een handeling die hoort bij een complottheorie?

Volgens Aupers is het de afgelopen tientallen jaren wel veranderd. “Vroeger ging het vooral om een ‘exotische ander’, een groep buiten de samenleving zoals de Joden en de communisten. Nu gaat het over onze eigen, moderne instituten. Dus complottheorieën gaan over de regering, de industrie, de media.”

De deskundige Aupers suggereert dat iedereen die bezig is met het in twijfel trekken van “de regering, de industrie, de media” een complotdenker is. Met andere woorden alles wat de regering, de industrie en media naar buiten brengen moet als zoete koek geslikt worden, zo niet dan ben je een ‘moderne’ complotdenker!

4. De NOS zorgt dat er een hun welgevallige conclusie naar voren komt: iedereen die een andere mening aanhangt dan de media “speelt met een complottheorie” en daarvoor moet je oppassen.
En waarom is dat zo erg?

Deskundige Aupers: “Het wordt alleen gevaarlijk als mensen totaal overtuigd zijn van hun eigen waarheid. Als ze niet meer openstaan voor tegengeluiden. Maar dat geldt natuurlijk voor elke overtuiging.”

Ja, het wordt zelfs gevaarlijk wanneer je overtuigd bent van de theorie dat de NOS leugens verkondigt. Dat zouden ze wel willen bij de NOS, dat iedereen braaf het 8uur journaal consumeert samen met de troep die in de sterreclames er voor en er na is aangeprezen.

Ik wil daaraan graag toevoegen dat de NOS bewust heel veel nieuws VERZWIJGT. Een simpel voorbeeld is de talloze betogingen in binnen- en buitenland tegen de bezuinigingspolitiek van conservatieve regeringen in Europa waarvan ik op DLM zoveel mogelijk melding maak. Ben ik dan ook een modern complotdenker? Ik ben benieuwd wat de NOS gebruikt om deze theorie te bezweren? Een bezuinigingspolitieke-ideeën deskundige? Of de techniek van het verzwijgen?

Rob Vellekoop, 21 juni 2015

Bron: De Lange Mars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s