Kabinet geeft toe aan VN over ‘racistische’ Zwarte Piet in stiekeme brief

P1040850

Door Joost Niemöller

Het is te vinden in een brief van het kabinet aan de Kamer die vannacht verstuurd werd, ergens in de schaduw van al het Haagse gedoe over de aftredende staatssecretaris omtrent de Fyra. Of nee, niet eens in die brief zelf, maar verstopt in een van de bijlagen tussen erg veel andere punten. Dat is de perfecte truc in de politiek om mediarumoer te ontwijken.

Het betreft Zwarte Piet. Rutte stelde ooit nog ferm voor de tv camera: ‘Zwarte Piet is zwart.’ Maar Rutte regeert met de PvdA en de PvdA wil maar al te graag toegeven aan het beledigende gedram van het kleine clubje rondom Quinsy Gario, gesteund door programma’s als Pauw: Zwarte Piet is racistisch. Is racistisch. Is racistisch. U bent racistisch omdat u dit kinderfeestje met dat rollenspel viert. U bent racistisch. U bent racistisch. U bent racistisch. We konden het de afgelopen jaren niet vaak genoeg door de strot geduwd krijgen, en reken maar dat het einde daarvan niet in zicht is.

Toen kwam er een of andere lobbyclub van de VN, die zich de Quinsy drammers graag liet aanleunen, en die tot de conclusie kwam dat Nederland racistisch was, en dat de Nederlandse kinderen racistisch werden opgevoerd met dat Sinterklaasfeest.

Deze VN commissie stelde dat de Nederlandse staat actief te werk gaat in het laten verdwijnen van de Zwarte Piet, omdat deze ‘negatieve stereotypes’  direct te maken zouden hebben met het slavernijverleden van Nederland:

 Considering that even a deeply-rooted cultural tradition does not justify discriminatory practices and stereotypes, the Committee recommends that the State party actively promote the elimination of those features of the character of Black Pete which reflect negative stereotypes and are experienced by many people of African descent as a vestige of slavery.

Hierop had het kabinet kunnen antwoorden dat deze vrolijke, en niet negatieve, Zwarte Piet figuur niets met enig slavernijverleden heeft te maken, en, bovendien, dat slavernij een veel breder verschijnsel is dan alleen de in het verleden toegepaste slavernij van zwarten. Trouwens, dat het traditioneel vieren van kinderfeestjes onderdeel is van de Nederlandse cultuur en dus beschermd dient te worden, en niet vernietigd.

Maar dat is niet wat ons kruiperige kabinet antwoordt aan de schimmige VN commissie. Integendeel. Er wordt gezegd dat het Sinterklaasfeestjes ‘onbedoeld’ racistisch is. Met andere woorden: dus racistisch. Die domme Nederlandse mensen beseften het nog niet, maar dankzij de VN is het kabinet nu wijzer geworden. Met domme Nederlanders moet je alleen voorzichtig omgaan:

Het sinterklaasfeest is een eeuwenoude traditie die wordt vormgegeven door de samenleving en die is blijven bestaan door te veranderen. De regering onderschrijft met het VN-comité tegen rassendiscriminatie, dat in de vertolking van Zwarte Piet negatieve stereotyperingen een rol kunnen spelen. Deze kunnen onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand werken en mensen kwetsen. Tegelijkertijd acht de regering het van belang te benadrukken dat dit mensen die het feest altijd met veel vreugde vieren niet tot racist maakt.

Vervolgens eiste de geheimzinnige VN commissie van Nederland dat de staat in gaat grijpen in het omvormen van Zwarte Piet tot het vegerige wangedrocht waar zelfs een Quinsy zich bij neer kan leggen:

The Committee recommends that the State party find a reasonable balance, such as a different portrayal of Black Pete and ensure respect of human dignity and human rights of all inhabitants of the State party.

Wat zou daarop het enige logische antwoord van dit kabinet zijn?

Lees verder>>>

Bron: De Nieuwe Realist

joost-niemc3b6ller2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s