Verborgen camerabeelden tonen hoe meisjes gedwongen worden om maagdelijkheidstests te ondergaan

Een undercoverreportage van een Zweedse zender heeft blootgelegd hoe artsen in het Scandinavische land maagdelijkheidstests uitvoeren bij tienermeisjes die daartoe worden gedwongen door hun diepgelovige ouders. Er is geschokt gereageerd.

Tijdens de documentaire gedraaid met verborgen camera’s laten producers van TV4 twee journalisten opdraven die de rol van een tante en haar jonge nichtje op zich nemen. Ze hebben een afspraak bij de gynaecoloog. Daar vraagt de tante om een maagdelijkheidstest en een certificaat waarop de dokter de ‘reinheid’ van haar nichtje bevestigt. Moest het meisje immers geen maagd meer zijn voor het huwelijk dan wordt de familie tot schande gemaakt, zo luidt het.

Hoewel het nichtje duidelijk zegt dat ze de test niet wil ondergaan, geeft de arts geen krimp en gaat er gewoon mee door.

Een andere dokter geeft toe reeds honderden maagdelijkheidstests gedaan te hebben, zelfs bij kinderen.

Volgens de Daily Mail zijn Zweedse politici zo geschrokken van de praktijk dat ze de bevindingen van de reportage gaan voorleggen aan het Europees Parlement. Ook Liesl Gerntholtz van Human Rights Watch zegt gechoqueerd te zijn na het bekijken van de tape. “Het was voor mij ondenkbaar dat dit in een land als Zweden zou gebeuren”, verklaart ze. Volgens een woordvoerder van TV4 worden dergelijke maagdelijkheidstests nog altijd in vele landen ter wereld uitgevoerd.

Bron: HLN.be

HLN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s