Iraanse troepen in Syrië lijden zware nederlaag tegen ISIS en Al-Qaeda

VS stuurt mogelijk special forces naar Syrië – Rusland: Amerikaanse troepen op de grond ‘illegaal en grote fout’ – Turken woedend op Amerika vanwege gezamenlijke militaire operaties met Koerden tegen ISIS

Totale chaos in Syrië: het leger tegen de rebellen, tegen ISIS, tegen Al-Nusra/Al-Qaeda; Amerika met de Koerden tegen ISIS, Amerika met de Turken tegen de Koerden, Amerika met ISIS en Al-Qaeda tegen Assad, Amerika met de rebellen tegen Assad, Rusland samen met Iran en Hezbollah tegen de rebellen, Rusland en Iran tegen ISIS… kortom: nog even en iedereen begint op iedereen te schieten.

2000 van de beste special forces die Iran naar Syrië heeft gestuurd hebben deze week een zware nederlaag geleden tegen de jihadisten van ISIS en Al-Nusra/Al-Qaeda. Ondanks Russische luchtsteun sloegen de terreurgroepen een aanval van Iraanse, Syrische en Hezbollah troepen op Al-Safira af. Een overwinning had een keerpunt betekent in de Syrische burgeroorlog, maar in plaats daarvan gebeurde het omgekeerde. Het aantal slachtoffers houdt Iran angstvallig geheim, maar er het zouden er zo extreem veel zijn geweest dat het de Iraanse legerleiding in shock bracht.

De elitetroepen van de Iraanse Revolutionaire Garde IRGC), waarvan de Iraanse leiders doorgaans beweren dat zij het Amerikaanse leger in 10 dagen en het Israëlische in slechts 1 dag kunnen verslaan, zouden wel even de stellingen van ISIS en Al-Nusra, de twee belangrijkste door de Amerikaanse coalitie gesteunde islamitische terreurbewegingen, bij Al-Safira doorbreken, waarna de hoofdweg tussen Damascus en Aleppo zou worden vrijgemaakt voor een opmars naar Aleppo.

Dat was althans het plan, maar het liep totaal anders. ISIS en Al-Nusra keerden het Syrisch-Iraanse offensief zelfs om en verjoegen hen uit hun eigen strategische posities. Hierdoor kregen de moslimterroristen over nog eens 20 extra kilometers de controle over de belangrijke hoofdweg. Tegelijkertijd konden ze hun grip op Al-Safira en Aleppo verder verstevigen.

Generaal Salami: Wij moesten ingrijpen om Amerika te stoppen

Generaal Hossein Salami, vicecommandant van de IRGC, verscheen vervolgens live op de Iraanse staatstelevisie om uit te leggen waarom zijn land militair ingegrepen heeft in Syrië. dat hij omschreef als ‘de frontlinie in de strijd tegen de Westerse krachten, met name de VS…. Dat probeert een vernietigend plan in de Arabische wereld in gang te zetten. Als Iran niet tussenbeide was gekomen, zou de chaos zich naar Libanon, Irak en elders hebben verspreid.’

Salami wilde niet ingaan op de vernederende nederlaag die zijn troepen in Syrië leden. De zes zeer goed getrainde en zwaar bewapende brigades die de Garde naar het land had gestuurd waren ondanks steun van het Syrische leger, Hezbollah strijders en Russische bommenwerpers niet in staat om ISIS en Al-Nusra een beslissende nederlaag toe te brengen (1). De vraag is nu wat Iran doet om zijn gezicht te redden; haalt het zijn special forces in alle stilte weg uit Syrië, of stuurt het er juist nog veel meer naartoe?

Is dat laatste het geval, dan zal de Syrische burgeroorlog niet alleen verhevigen, maar zullen ook de spanningen met Israël verder oplopen.

Rusland: Amerikaanse troepen naar Syrië ‘illegaal en grote fout’

Tegelijkertijd kwamen er deze week tegenstrijdige berichten over de interventies van Rusland en Amerika naar buiten. De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter impliceerde dinsdag dat de VS mogelijk een nieuwe koers inslaat en de Russische aanvallen op ISIS gaat steunen.

Ook zou het Pentagon kleine eenheden special forces naar Syrië en Irak willen sturen, iets wat de voorzitter van het Russische parlementaire comité voor Buitenlandse Zaken, Konstantin Kosachev, woensdag ‘illegaal’ en een ‘grote fout’ noemde, omdat de wettige Syrische regering die troepen helemaal niet wil (6).

Bovendien zullen die ‘kleine eenheden’ waarschijnlijk snel groter worden, want het zou in de bedoeling liggen dat zij samen met Iraanse en Iraakse troepen de belangrijke stad Ramadi (110 km. ten westen van Baghdad), die in mei door ISIS werd bezet, proberen te heroveren.

Turkije woedend vanwege Amerikaanse-Koerdische militaire operaties…

Lees verder>>>

Bron: Xandernieuws

Xander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s