Asielzoekers uit azc naar vaste woning

DEN HAAG – Gemeenten gaan het komende half jaar proberen woningen te regelen voor 10.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning.

5555555555555555555555555

Dat is een van de afspraken van het topoverleg tussen kabinet, gemeenten en provincies. Als deze ‘prop in het systeem’ wordt weggewerkt komt er weer ruimte in de overvolle asielzoekerscentra.

De Utrechtse burgemeester Van Zanen zei namens de gemeenten dat hij niet meer verrast wil worden. Hij doelt op de situatie in Oranje waar staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) de lokale wensen negeerde en er extra asielzoekers onderbracht.

De bewindsman zegt echter nog steeds niet uit te kunnen sluiten dat hij die aanwijzingsbevoegdheid nog eens gaat gebruiken. Hij denkt alleen dat het niet meer nodig is door de, volgens hem, goede afspraken in het topoverleg.

Waar de afspraak is dat de opvang in gemeenten kleinschaliger kan en de woningen “semi-permanent” vinden de onderhandelende partijen juist dat de noodopvang grootschaliger moet. Gemeenten en provincies gaan bekijken waar grote tentenkampen kunnen komen zoals nu bij Nijmegen. “Dat moet het geleur met mensen voorkomen”, zegt Bijleveld, commissaris van de Koning, namens de provincies.

Gemeenten en provincies krijgen “financieel comfort” vanuit het Rijk voor de opvang en woningen die ze aanbieden. Hoe die regeling er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk.

Het gigantische huisvestingsprobleem is met deze afspraken echter nog niet opgelost. Het aantal van 10.000 is kleiner dan de huidige wachtlijst (13.000) van asielzoekers met een verblijfsvergunning die door moeten stromen naar een huis. Verder verwacht staatssecretaris Dijkhoff dat er volgend jaar voor 43.000 van deze vergunninghouders onderdak geregeld moet worden. Van Zanen geeft toe dat dat een enorme klus wordt, maar hij is blij dat eerst deze ‘prop in het systeem’ wordt aangepakt.

Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) egt in een reactie: “Goed dat Dijkhoff heeft geluisterd naar de gemeenten. Dit is een stap in de goede richting, maar nog lang niet voldoende. Een meer structurele oplossing is nodig. Kleinschalige opvang moet mogelijk worden gemaakt en elke gemeente moet haar deel nemen in opvang.”

De Vereniging van Woningcorporaties Aedes gaat ervan uit dat het in het huidige aanbod lastig is de komende zes maanden 10.000 woningen beschikbaar te hebben voor asielzoekers. “We sluiten ons daarom aan bij het voorstel van de (middel)grote steden om zo snel mogelijk woningen bij te bouwen. De woningvoorraad wordt dan uitgebreid voor iedereen en dan krijg je ook geen discussies over wie er voorrang heeft. We zijn daarbij voorstander van kleinere projecten, want dat is beter voor de integratie en leefbaarheid. Semipermanente woningen bouwen is een belangrijke optie. We denken graag mee hoe we dat zo snel en goed mogelijk kunnen aanpakken,” aldus Aedes in een reactie.

Bron: De Telegraaf

de-telegraaf2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s