Deense regering gaat bijstandneger de duimschroeven aanzetten

Denemarkenduimomhoog

De nieuwe regering van Denemarken, nog geen twee maanden oud, gaat asielzoekers ontmoedigen naar het land te komen. Onder andere door afschrik advertenties in buitenlandse kranten te plaatsen.

In tegenstelling tot Zweden voert Denemarken een meer verantwoordelijk immigratiebeleid. Een beleid wat men bovendien verder gaat aanscherpen. Om de toenemende instroom van asielzoekers in te dammen gaat men nu zijn signaalpolitiek versterken.

– We willen een krachtig signaal sturen naar de mensenhandelaars die een zeer hoog aantal asielzoekers naar Denemarken verzenden. Sinds de nieuwe regering hier in Kopenhagen zetelt hebben we besloten om de sociale uitkeringen voor asielzoekers met circa 50 procent te verlagen, zegt Marcus Knuth, Deens parlementslid, integratie- en immigratiewoordvoerder van de regeringspartij Venstre.

Informatie over de gehalveerde financiële bijstand (c.a. € 400) gaat de Deense regering via krantenadvertenties in andere landen verspreiden, onder andere in Turkije, waar veel gelukzoekers doorheen trekken op weg naar Europa. Marcus Knuth hoopt dat deze informatiecampagne zal bijdragen aan een aanzienlijke daling van het aantal asielzoekers in Denemarken.

We willen het aantal drastisch verminderen, omdat we overtuigd zijn dat de Deense maatschappij deze gigantische last niet kan verwerken, zegt de integratie- en immigratiewoordvoerder.

In 2014 moest Denemarken bijna 15.000 asielzoekers ontvangen. Een verdubbeling van het jaar daarvoor, maar nog steeds nauwelijks een vijfde deel wat in Zweden aankwam.

Het agentschap Frontex, wat verantwoordelijk is voor controles van de buitengrenzen en de terugkeer van niet-EU-burgers naar hun land van herkomst, ontdekte verleden jaar dat mensensmokkelaars een website hadden geplaatst met gedetailleerde informatie over hoe de verschillende Noord-Europese landen omgaan met asielzoekers. Daar kon men bijvoorbeeld financiële steun en huisvestingsnormen voor asielzoekers vergelijken in landen als Duitsland, Zweden en Denemarken. De Deense regering wil nu via buitenlandse krantenadvertenties duidelijk maken dat de situatie in Denemarken is veranderd.

– Dit is geen intimidatie, maar een voorlichtingscampagne, zegt Marcus Knuth.

– De Noorse regering volgt het Deense initiatief met interesse en is benieuwd wat het resultaat is, zegt de Noorse staatssecretaris Gjermund Hagesæter tegen de Deense krant Ekot.

– De Zweedse regering weigert commentaar te geven op het beleid van hun Deense collega’s, zegt een persvoerder van Ekot.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6222259

Bron: De Vrije Chroniqueurs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s