‘Niemand is naar Kos gevlucht omdat zijn leven gevaar liep’

Sinds 2011 hebben circa 4 miljoen Syriërs hun heil gezocht in Libanon (1,17 miljoen), Jordanië (630.00) of Turkije (1,8 miljoen), volgens cijfers van de UNHCR. Syriërs worden in deze landen niet vervolgd. Toch krijgen Syrische vluchtelingen een voorkeursbehandeling op Kos. Of dat altijd terecht is, blijft de vraag. Een Syriër uit de stad Hama kwam via Libanon naar Kos. Voor overkomst van hemzelf en zijn gezin betaalde hij 6-7000 euro. Hij wil naar West-Europa, Duitsland, Nederland, het maakt niet uit.
Volgens een reportage van onderzoeksjournalist Karskens is niemand die hij spreekt naar Kos gevlucht omdat zijn of haar leven direct gevaar liep. De boottocht van Turkije naar Kos is niet moeilijk: het duurt zo’n half uur tot vier uur. Veel asielzoekers slapen in Kos in een hotel.

Allemaal rijkaards’
De Nederlander Dick Gerrits uit Almelo runt een souvenirwinkel runt op Kos. Hij zegt: “Bij het begin was de bevolking van Kos begaan met het lot van de vluchtelingen. Ze werden als zielenpoten gezien. Maar het eten en de kleding die werd uitgedeeld werden vaak weggeworpen. De gemeente bood het leegstaande Hotel Captain Elias aan, maar daar wilden ze niet binnen. Te vies. Drie dagen lang hebben 40 Griekse vrouwen schoongemaakt. Maar binnen veertien dagen was het een enorme smeerboel met gore toiletten’.

EU-migranten apartheidssysteem
De Europese Unie trekt nu 2,4 miljard euro uit voor extra hulp aan de migrantenopvang. Griekenland
krijgt daarvan been half miljard. Gelijktijdig maakte VN Wereld voedsel Organisatie bekend dat voor zo’n vierhonderdduizend Syrische achterblijvers in Libanon en Jordanië dat hun voedselrantsoen bij gebrek aan fondsen wordt gehalveerd. Dit betekent dat voor zo’n 96% van de regionaal opgevangen échte vluchtelingen minder geld beschikbaar is dan de circa 4% die Europa toelaat.

Bron: Nieuw Religieus Peil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s