‘Geen Zwarte Pieten meer bij intocht Amsterdam’

Pietengilde is boos over beslissing hoofdstad

Bij de officiele intocht in Amsterdam zullen binnen enkele jaren helemaal geen Zwarte Pieten meer voorkomen. Dat zei Harald Verwoert van het Pietengilde zaterdagochtend tijdens het eerste Pietencongres in Culemborg.

De discussie zal er echt niet minder door worden

          Marc Giling, Pietengilde

In de hoofdstad zullen alleen nog roetveegpieten op straat te zien zijn. ,,Dat heeft Amsterdam ons verteld,” aldus Verwoert. Vorig jaar was er een mix van zwarte en roetveegpieten. Dat was toen de handreiking van burgemeester Eberhard van der Laan aan de tegenstanders. Het verzet in Amsterdam is vanaf het begin van de Pietendiscussie het grootst geweest: vooral vanuit de grote Surinaamse gemeenschap.

Verwoert is boos over het Amsterdamse besluit: ,,Ik vraag me af of dit een oplossing is, of dat ze de traditie gewoon aan het veranderen zijn.” En voorzitter Marc Giling: ,,De discussie zal er echt niet minder door worden.”

Keurmerk
Voor bestaande Zwarte Pieten die in de rest van het land optreden zijn er dit najaar cursussen waarmee ze in aanmerking komen voor een keurmerk, zo werd zaterdagochtend tijdens het congres bekend. De nieuwe professionele Pieten zouden ook oog moeten hebben voor de bezwaren van tegenstanders.

Zo vindt Giling dat Pieten ‘geen overdreven dikke lippen moeten hebben’. En ook niet aan ‘krompraat’ zouden moeten doen.

Het anti-racismecomité van de VN, bracht vrijdag hun langverwachte rapport over Zwarte Piet uit. Hierin werd de overheid opgeroepen ‘actief zijn best te doen’om Zwarte Piet van karaktertrekken te ontdoen die mensen als racistisch ervaren.  Hoewel ‘die karaktertrekken’ niet uitgelegd worden, gaat het dan waarschijnlijk om de dingen die al eerder onderwerp van discussie waren; de gouden oorringen, rode lippen en krompraat.

‘Ook Keti Koti nationaal erfgoed’

Het Centrum voor Volkscultuur VIE overweegt Keti Koti voor de nationale lijst van ‘immaterieel erfgoed’ voor te dragen. Dat werd voor het eerst geopperd tijdens het Pietencongres in Culemborg. Erkenning van Keti Koti (letterlijk: Gebroken Ketenen), het feest waar het einde van de slavernij wordt gevierd, zou tegemoet kunnen komen aan de onvrede in de zwarte gemeenschap, ondere andere vanuit het Landelijk Platform Slavernijverleden.

Dat vindt dat er te weinig aandacht en erkenning voor het Nederlandse slavernijverleden. Het zou ook een tegenwicht kunnen zijn voor de erkenning van het Sinterklaasfeest. Dat staat wel al op die lijst voor ‘immaterieel erfgoed’: een lijst voor behoud van tradities en culturele gebruiken

Bron: AD.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s